| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


Dvodnevni seminar o inkluziji Roma
Dvodnevni seminar o inkluziji Roma

Evropska komisija, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, organizuje dvodnevni seminar o inkluziji Roma u BiH koji će biti održani danas i sutra u Delegaciji EU u BiH u Sarajevu, saopćila je Delegacija EU u BiH.

Seminar će pružiti priliku da se sagleda ostvareni napredak u pogledu provedbe dogovorenih operativnih zaključaka iz jula 2011. i novembra 2013. godine, kao i da se povede razgovor o konkretnim mjerama koje imaju za cilj poboljšanje socijalne inkluzije Roma u BiH.


"Aktivna inkluzija i prava Romkinja na zapadnom Balkanu" ŠTA SMO URADILE U PROTEKLE TRI GODINE-BIH
"Aktivna inkluzija i prava Romkinja na zapadnom Balkanu" ŠTA SMO URADILE U PROTEKLE TRI GODINE-BIH

I projekat „Aktivna inkluzija i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu“, kao i svaki drugi, imao je svoje zamišljene i očekivane rezultate na početku, decembra 2011. Bili su to:

1. Udruženja žena Romkinja i Egipćanki su uspostavila jake međusobne koalicije sa drugimromskim i neromskim organizacijama u tri ciljne države radi promocije i praćenja provedbe rodno osjetljivih nacionalnih akcionih planova;

2. Povećano aktivno i značajno učešće Romkinja i Egipćanki u predstavničkim i savjetodavnim tijelima za Romkinje i Rome;

3. Udruženja Romkinja i Egipćanki su imala značajnu ulogu u procesu revizije i praćenja provedbe nacionalnih akcionih planova za uključenostRoma/Romkinja iz perspektive rodne ravnopravnosti ;

4. Razvijene, implementirane, dokumentovane i podijeljene su najbolje prakse za sprječavanje ispisivanja/odustajanja romskih djevojčica iz škola;

5. Razvijene, implementirane, dokumentovane i podijeljene su najbolje prakse i inicijative utemeljene u zajednici o pitanju sprečavanja nasilja zasnovanog na rodnoj podjeli, te o pitanju pristupa općoj, kao i seksualnoj i reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti .

 


Sajam grantlija Americke ambasade u Sarajevu
Sajam grantlija Americke ambasade u Sarajevu

U Banjaluci 30.05.2015 je održan  Sajam organizacija-korisnika grantova američke Ambasade 2015. godine, gdje su posjetioci imali priliku da se informišu o rezultatima projekata realizovanih uz pomoć američke ambasade. U isto vrijeme, bila je ovo prilika da se podstaknu i druge nevladine organizacije da svojim prijedlozima apliciraju na projekte, slijedeći primjere dobre prakse korisnika grantova, da bi i oni ostvarili rezultate koji će doprinijeti boljem životu u njihovim zajednicama. Na sajmu je predstavljen i projekat "Ekonomskog osnazivanja Romkinja" koji implementira UZR bolja buducnost Tuzla uz velikodusnu podrsku američkog naroda pute Američke ambasade u Sarajevu. 


Na biroima za zapošljavanje najbrojnije su žene
Na biroima za zapošljavanje najbrojnije su žene

21 Maja 2015 godine u Sarajevu je odrzana konferencija zenske mreze BiH pod nazivom "Siromastvo zena u BiH" na kojoj je ukazano na ugrožen položaj žena u našoj zemlji.

Statistički pokazatelji idu u prilog tvrdnji da su žene često predmet diskriminacije i da imaju ograničeniji pristup obrazovanju, razvoju vještina i poslovnih prilika, u odnosu na muškarce.

Prema statističkim podacima, na zavodima za zapošljavanje najbrojnije su pripadnice ženskog spola. Tako je u ožujku ove godine od skoro 547.000 nezaposlenih bilo 50,9 posto žena.

O ovoj temi u Dnevniku 3 govorile su: Selma Hadžihalilović, aktivistica Fondacije CURE, i  Indira Bajramović, članica Ženske mreže.

Link: http://www.federalna.ba/bhs/vijest/131512/o-diskriminaciji-zena-u-bihPovrat socijalnog zajma
Povrat socijalnog zajma

Meliha Bobarić koja je kao socijalni zajam dobila piliće 21.05.2015 godine izvršila je povrat (20%) od ukupne vrijednosti socijalog zajma.Povrat je izvršila u vidu pilića sljedećim osobama: Melisa Mustafić (Kiseljak),Mehić Sabina (Ćubrući),,Sahba Beganović (Ciljuge- Živinice) i Šerifa Bobarić (Kiseljak)


1,183,813 unikatnih posjeta
26.09.2021 05:02