| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


„Aktivna participacija za uključenje Roma“
„Aktivna participacija za uključenje Roma“

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i organizacije CARE International 02.04.2014 god. u Sarajevu, simbolično je označen početak dvogodišnjeg projekta „Aktivna participacija za uključenje Roma“ koji finansira EU, a koji će biti realiziran od 1. januara 2014. do 31. decembra 2015. godine na području cijele BiH.

Kako je rečeno prilikom potpisivanja ovog memoranduma, cilj projekata jest jačanje uloge i povećanje stepena učešća romskih predstavnika u različitim tijelima i procesima donošenja odluka u vezi s najbitnijim strategijama, dokumentima i javnim politikama za poboljšanje života romske populacije, poput Nacionalnog akcionog plana, Odbora za Rome pri Vijeću ministra BiH i mnogih drugih.

Sve aktivnosti ovog projekta imaju za cilj povećanje efikasnosti u rješavanju problema i stvarnom povećanju kvaliteta života romske populacije u BiH.

EU finansira ovaj projekt u iznosu od oko 200.000 eura, a sredstva su osigurana putem EIDRH (European Instrument for Democracy and Human Rights Country Based Support Scheme 2013).

Partnerske organizacije u projektu su Romska ženska organizacija Bolja budućnost iz Tuzle i Otaharin iz Bijeljine.

Direktorica organizacije CARE International Sumka Bučan je kazala da joj je drago da mogu nastaviti saradnju kako s partnerskim organizacijama, tako i s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

- Ono što je važno reći za ovaj projekt jest da ima praktički dvije ključne komponente. To je podrška romskim nevladinim organizacijama i predstavnicima tih organizacija da se mogu aktivno uključiti u procese donošenja bitnih odluka za ovu populaciju. S druge strane, podrška institucijama da na neki način se stvori komunikacija i koordinacija s nevladinim organizacijama – kazala je Bučan.

Dodijelit ćemo, dodala je, i osam malih grantova za one urgentne probleme u romskim zajednicama.

Predstavnica jedne od partnerskih organizacija, Romske ženske organizacije Bolja budućnost iz Tuzle, Indira Bajramović je kazala da je za romsku populaciju jako važno to da će putem ovog projekta romske organizacije imati mogućnost da vode ravnopravan dijalog s predstavnicima institucija, „a za to nam treba jačanje kapaciteta“.

Po njenim riječima, ako žele biti ravnopravi partneri i zajedno sa predstavnicima institucija rješavati probleme s kojima se Romi svakodnevno susreću, moraju imati i kapacitete za to.

- Ono što je jako pozitivno jest i to što će putem projekta biti dodijeljeno osam grantova, što je od velike koristi za romsku zajednicu. Važno je spomenuti da će se putem ovog projekta i revidirani Akcioni plan spuštati na lokalni nivo. To je od velikog značaja, ne samo za romsku zajednicu nego i uopšte za implementaciju Dekade, ako znamo da lokalni nivo nije bio do sada u onoj mjeri uključen u provedbu akcionih planova u kojoj smo mi to željeli da bude – kazala je Bajramović.

Nadam se, dodala je, da će ovim projektom to biti možda čak i jedan od prioriteta, „jer institucije na lokalnom nivou najbolje poznaju probleme i možda imaju najveću saradnju s romskim predstavnicima“.

 

(http://www.bh-index.com

 
Share This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,184,024 unikatnih posjeta
26.09.2021 09:16