| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


Ulična akcija povodom Svjetskog dana obilježavanja borbe protiv TBC
Ulična akcija povodom Svjetskog dana obilježavanja borbe protiv TBC

U čast epohalnog otkrića uzročnika tuberkuloze (TB), koje je njemački naučnik dr. Robert Koh objavio 24. marta 1882. godine, ovaj datum se u svijetu obilježava kao Dan borbe protiv tuberkuloze. Otkrit će TB bacila označilo je prvi korak u pravcu dijagnosticiranja i liječenja tuberkuloze - bolesti od koje je u to vrijeme umirao svaki sedmi stanovnik naše planete. Nažalost, ova zarazna bolest ni do danas nije u potpunosti iskorijenjena, a 1991. godine proglašena je za globalni javnozdravstveni problem.

Posljednjih decenija Regija Evrope suočena je s visokom incidencom tuberkuloze čemu su doprinijeli limitiranost kapaciteta zdravstvenog sistema, loša socijalna i ekonomska situacija, migracije i drugi faktori. Poseban problem predstavlja razvijanje oblika tuberkuloze otporne na više lijekova koji se koriste za liječenje od ove bolesti (MDR-TB).

Prema zvaničnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Bosna i Hercegovina je zemlja srednje opterećena problemom tuberkuloze. U 2010. godini TB incidenca je iznosila 50 što predstavlja broj novih slučajeva tuberkuloze na 100.000 stanovnika. U istom periodu registrirana je prevalenca 60 oboljelih u ukupnoj populaciji BiH. Kapaciteti za borbu protiv tuberkuloze u Bosni i Hercegovini značajno su unaprijeđeni kroz aktivnosti realizirane u okviru konsolidiranog projekta „Jačanje DOTS strategije i unapređenje programa borbe protiv tuberkuloze uključujući multirezistentnu tuberkulozu i kontrolu infekcije u Bosni i Hercegovini”, koji se finansira iz granta Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije. Takođe, među predviđenim projektnim aktivnostima su i jačanje i širenje DOTS Plus projekta za upravljanje multirezistentnom tuberkulozom, te poboljšan pristup i efikasnost zdravstvenih službi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u BiH kroz implementaciju PAL strategije.Share This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,183,921 unikatnih posjeta
26.09.2021 06:17