| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


Najava mjesec dana ženskog romskog aktivizma
Najava mjesec dana ženskog romskog aktivizma

U periodu od 08. Marta do 08. Aprila 2014 godine u BiH udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” Tuzla u saradnji sa ženskom romskom mrežom “Uspjeh” koja okuplja ženske romske organizacije iz F BiH i RS će implementirati mjesec dana ženskog romskog aktivizma “JEDNAKOST ZA SVE III” čiji je cilj da se kroz niz aktivnosti ukaže na položaj žena sa posebnim akcentom na Romkinje u BiH i važnost njihovog uključenja u javni i politički život naše zemlje. Aktivnosti će obuhvatiti održavanje okruglih stolova sa predstavnicima/cama institucija na lokalnom nivou, Forum teatar , događaji u zajednicama. 

Mjesec dana ženskog romskog aktivizma je pokrenuta iz razloga jer su Romkinje u Bosni i Hercegovini  izložene višestrukoj diskriminaciji. Romkinje su diskriminisane po osnovu pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini, po osnovu spola i po osnovu svog socijalnog porjekla ili statusa.

 

Mjesec dana ženskog romskog aktivizma počinje uličnim akcijama u 9 gradova u Federaciji BiH i Republici Srpskoj: Tuzla, Kakanj, Zenica, Vitez, Visoko, Prnjavor, Bijeljina, Donji Vakuf i Bosanska Krupa na gradskim trgovima u 12 sati simbolično 8. Marta 2014 na međunarodni dan žena gdje ce Romkinje simbolicno svojim sugradjankama poklanjati cvijece te s njima razgovarati odnosno ukazivati na polozaj Romkinja u BH drustvu.

Mjesec dana ženskog romskog aktivizma “Jednakost za sve III”  ove mreže počinje 08. Marta (Međunarodni dan žena)  i trajat će do 08. Aprila 2014 (Svjetski dan Roma) . Više informacija o mreži koju čini 9 organizacija iz BiH  možete naći na http://zrmuspjeh.com.ba/.

 

 Share This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,183,983 unikatnih posjeta
26.09.2021 07:46