| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


Iz Tuzle krenula kampanja animiranja Roma/Romkinja
Iz Tuzle krenula kampanja animiranja Roma/Romkinja

Kampanja ženske romske mreže "Uspjeh" pod nazivom "Gdje su Romi na predstojećem popisu stanovništva u BiH?" počela je danas radi animiranja Roma da se na predstojećem popisu stanovništva u BiH izjasne kao pripadnici romske populacije.

U ovoj mreži smatraju da je popis stanovništva posljednja šansa da se unaprijedi situacija romske populacije i ostvare veća prava.

"Ova kampanja će trajati do 15. listopada. Imat ćemo promo materijale koji će se sastojati od bedževa, majica i cekera s jasnom porukom da se romska populacija na predstojećem popisu stanovništva izjasni kao takva", izjavila je predsjednica Udruženja žena Romkinja 'Bolja budućnost' Indira Bajramović na press - konferenciji u Tuzli.

U okviru kampanje bit će emitiran spot i radiodžinglovi s porukama 'Ja sam Romkinja', 'Ja sam Rom'. "Bazirali smo se na medijsku kampanju, ali ćemo raditi i na terenu. Obilazit ćemo romske zajednice i tom prilikom govoriti zašto je za njih važno da se izjasne kao Romi", dodala je Bajramović.

Istaknula je da je važno da se pripadnici romske populacije izjasne kao Romi, jer se na ovaj način mogu uključiti u politički život BiH. "Ako nismo uključeni tamo gdje se donose odluke i gdje možemo zagovarati neke promjene u situaciji u kojoj se sada nalazimo ne možemo ništa promijeniti nabolje. Nitko ne vodi računa o onim ostalima", naglasila je Bajramović.

Prema zadnjem popisu stanovništva iz 1991. godine, mali je broj Roma koji se tada izjasnio, manje od 9000, a prema podacima kojima raspolažu romske nevladine organizacije ta cifra se kreće između 80 do 90 tisuća, rečeno je na press - konferenciji. Poručeno je da je predstojeći popis stanovništva jedinstvena prilika da se vidi stvarni broj Roma u Bosni i Hercegovini.Share This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,183,896 unikatnih posjeta
26.09.2021 06:03