| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


NAJAVA KAMPANJE ŽENSKE ROMSKE MREŽE „USPJEH“
NAJAVA KAMPANJE ŽENSKE ROMSKE MREŽE „USPJEH“

Zenica 10.9.2013.

 

GDJE SU ROMI NA PREDSTOJEĆEM  POPISU STANOVNIŠTVA U BIH? NAJAVA KAMPANJE ŽENSKE ROMSKE MREŽE „USPJEH“

 

„Predstojeći popis stanovništva posljednja nam je šansa da promijenimo situaciju romske populacije i izborimo se za svoja prava“ zaključak je današnjeg sastanka u Zenici 11 bh. organizacija okupljenih u Žensku Romsku Mrežu Uspjeh.

Radni sastanak posvećen je kreiranju kampanje za motiviranje Roma i Romkinja da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao pripadnici romske populacije. 

Od 1991. godine tačan broj Roma u BiH nije poznat, naime mnoge institucije smatraju da je broj Roma skoro 9000 i prema tome raspodjeljuje sredstva za podršku Romima. Nevladine organizacije pak smatraju da je ovaj broj puno veći i da je zbog nepostojanja pravih podataka „skoro 90% Roma u BiH nevidljivo“ Prema podacima romskog nevladinog sektora Roma u BiH trenutno ima 80.000 do 100.000, dok su akcioni planovi za stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu izrađeni prema brojki od oko 76.000 Roma ili čak i manje:

 

-          Znati pravi broj Roma je izuzetno važan zbog sredstava koje institucije dodjeljuju  za pomoć Romima.  Ako dokažemo da nas je više, država će morati izdvajati više sredstava za implementaciju akcionih planova što znači više radnih mjesta, bolji pristup obrazovanju, zdravstveno osiguranje pa i više stanova. U krajnjoj liniji i mi Romi imamo svoj nacionalni ponos. - kazala je danas Indira Bajramović, iz udruženja Bolja budućnost Tuzla, koordinatorica ženske mreže.

 

Prema podacima romskog nevladinog sektora Roma u BiH trenutno ima 80.000 do 100.000, dok su akcioni planovi za stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu izrađeni prema mnogo manjim brojkama.

 

Kampanja ove mreže počet će 16 septembra i trajat će do 16 oktobra. Više informacija o mreži koju čini 11 organizacija iz BiH  možete naći na http://zrmuspjeh.com.ba/

 Share This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,184,032 unikatnih posjeta
26.09.2021 09:24