| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


Ulaganje za bolji život!
Ulaganje za bolji život!

Kako nam je kazala Sumka Bučan, direktorica CARE International Balkans, cilj je bio da se na jednom mjestu okupe svi akteri zainteresovani za ideje ekonomskog jačanja žena u BiH, kako bi kroz diskusije i prezentacije pozitivnih praksi zajedničkim naporima došli do modela za ekonomsko osnaživanje žena u BiH, koje će dati dugoročne rezultate. 

Na konferenciji se govorilo i o ekonomskom osnaživanju žena kroz pozitivne priče realizirane u sklopu projekta „Ekonomsko osnaživanje žena u Bosni i Hercegovini", kojeg CARE International, u saradnji sa partnerskim organizacijama, realizuje na području Bosne i Hercegovine. 

- Uradili smo istraživanje kroz koje smo pokušali sumirati kakav stvarni uticaj je ovaj projekat imao u životima žena koje su odabrane kao korisnice i šta je značio za njihove porodice. Statistike koje smo dobili istraživanjem pokazuju da smo uradili dobar posao – kaže Bučan i dodaje da je istraživanje rađeno u Tuzli, Kaknju, Prnjavoru, Živinicama, Bijeljini, Bratuncu, Tomislavgradu i Livnu. 

U projekat su bile uključene 63 žene, koje su dobile tehničku i finansijsku pomoć za pokretanje biznisa, a sada su uspješne poduzetnice koje se bave plasteničkom proizvodnjom, zatim proizvodnjom mlijeka i jaja, vode biznise na pijacama, bave se uzgojem stoke, malina, proizvodnjom meda i tako dalje. 

- Zato smo istraživanje o uticaju ovog projekta nazvali „Ulaganje za bolji život“. Istraživanje nudi mnoštvo podataka koji pokazuju da je ekonomsko osnaživanje žena bila prava odluka ne samo za našu i partnerske organizacije, već i za lokalne zajednice gdje je projekat implementiran – istakla je Bučan. 

Kada se govori o uspješnim ženama u BiH uglavnom se vezujemo za žene koje su poznate javnosti i koje su ili medijske ličnosti ili politički angažovane. Ali ima još mnogo žena koje su ostvarile zavidne rezultate u svom poslu, no nisu poznate javnosti.

Poljoprivreda je trenutno glavni izvor prihoda povratničke populacije u Podrinju. Od toga žive i sestre Safeta Beganović i Ifeta Mejremić koje su se prije dvanest godina vratile u selo Đugum na bratunačkoj opštini. Od tada, pa do danas, postigle su mnogo: izgradile farmu pilića, podigle dva plastenika u kojima uzgajaju povrće, obrađuju zemlju, a oformile su i Udruženje žena „Jadar“. 

- Držimo farmu pilića, a uporedo stižemo da se brinemo i oko dva plastenika u kojima uzgajamo povrće. Sestra Safeta, njen sin Muharem i ja svakodnevno vodimo brigu oko imanja. Što se tiče uzgoja paradajza, on ne zahtijeva puno fizičkog rada, a upornost se na kraju isplati. Sorta koju uzgajamo zove se „matias“. Kako su nam kazali stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, ovo je trenutno najbolja sorta paradajza. Naš domaći paradajz svojom kvalitetom privlači ljubitelje zdrave hrane, pa se uspije i nešto prodati, kazala nam je Ifeta Mejremić, predsjednica Udruženja žena „Jadar“ . 

Tokom trajanja Konferencije upriličen je i izložbeno-prodajni sajam na kojim su korisnici projekta izložili svoje proizvode. 

Konferenciju je organizovao CARE International u partnerstvu sa organizacijama: Bolja budućnost iz Tuzle, Lara iz Bijeljine, Duvanjke iz Tomislavgrada, Maja iz Kravice, Li-Women iz Livna, Romska djevojka iz Prnjavora, Udruženje žena „Jadar“ Konjević Polje i Centar za majke Nada iz Kaknja. 

S.P.

(tuzlarije.net)               
Share This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,105,113 unikatnih posjeta
16.04.2021 10:54