| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


Kako povećati obrazovanje romskih djevojčica?
Kako povećati obrazovanje romskih djevojčica?

Mnoga romska udruženja, resorno ministarstvo te razne organizacije svake godine ukazuju na veću potrebu uključivanja romske djece u obrazovni sistem. Čak i kada ostvare pravo na školovanje, nastavnici i direktori škola nastoje romsko dijete zadržati na nastavi.

U  OŠ „Mejdan“ u Tuzli oko 10 % učenika je romske populacije. U posljednjih pet godina mnogi od njih uspješno zaokruže osnovno obrazovanje. Međutim,  ima i slučajeva napuštanja prije samog okončanja školske godine.

„Da li zbog teške ekonomske situacije ili ove krize koja se dešava, dvije su se djevojčice završnih razreda udale u posljednjoj školskoj godini, a to nas jako zabrinjava“- kazala je Nizama Hamzić, direktorica OŠ „Mejdan“ Tuzla.


Tako  Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“Tuzla implementira projekat koji ima za cilj osnaživanje romskih žena koje će podići veći stepen obrazovanja romske djece, posebno djevojčica.


„Ako ekonomski osnažimo žene, odnosno majke, onda će se povećati broj djece u osnovnom obrazovanju pa i u srednjem, a znamo svi da je porastao broj djece koja napuštaju osnovno obrazovanje, pogotovo djevojčice“-istakla je Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“Tuzla.


Osnaživanje romskih žena kroz projekat kojeg implementira pomenuto romsko udruženja za sada ima efekta, te je u njega uključeno 25 žena Romkinja iz Tuzle. Mnoge od njih su dobile grant sredstva te su se počele baviti poljoprivredom.


Amira Tihić je majka četvoro djece, te je djeci osigurala samo osnovno obrazovanje.
„Dvoje djece ide u školu, a dvoje djece nisam mogla dati dalje. Nemam uslova, ne primam ništa, tako da im nisam mogla dati dalje , osam razreda su završili“-kazala je Tihićeva.


 Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Tuzla nastavit će sa implementacijom ovog projekta, čiji se nastavak očekuje u januaru 2014. godine.

Izvor: www.rtvslon.baShare This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,183,964 unikatnih posjeta
26.09.2021 06:37