| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


Zaustaviti napuštanje obrazovanja romske djece u TK
Zaustaviti napuštanje obrazovanja romske djece u TK

U sklopu projekta „Prevencija napuštanja romske djece iz osnovnog obrazovanja sa akcentom na romske djevojčice, koji se implementira kroz regionalni projekat, pokreću se aktivnosti s ciljemformiranja grupe koja će pratiti i preventivno djelovati na odustajanje romske djece od osnovnog obrazovanja u općinama Tuzla, Lukavac i Živinice.

U grupu će biti uklučeni predstavnici Centra za socijalni rad, MUP-a TK, Pedagoškog zavoda i ostalih obrazovnih institucija. Osnovni razlog formiranja grupe je taj što ta djeca napuštaju osnovno obrazovanje, iako je ono zakonski obavezno.

„Nama je ustvari cilj da se smanji broj djece koja napuštaju osnovno obrazovanje, s akcentom na djevojčice. Inače, ovaj projekat je regionalnog karaktera, radi se u BiH, Srbiji i Crnoj Gori“, ističe Indira Bajramović, predsjednica Udruženja „Bolja budućnost“ Tuzla.

 

„ Pretpostavke su da ima manji broj djece koja nisu iz raznih razloga upisana u osnovnu školu, ali ministarstvo ulaže maksimalne napore da identificira takve roditelje i učenike, odnosno djecu“, dodaje  Fikret Vrtagić, šef Odjeljenja za obrazovanje i nauku u Vladi TK.

Mnogo je faktora koji utiču na to da se romska djeca ne upisuju u školu, ili da je napuštaju, a jedan od njih, i sigurno glavni je teškomaterijalno stanje većine ove populacije. Međutim, kada je u pitanju TK, prema pokazateljima, u odnosu na ostale kantone prednjači. Oko 700 djece romske populacije na području našeg kantona pohađa školu. Naime, zabilježeno je i povećanje broja djevojčica  koji završavaju osnovnu, srednju školu, pa i fakultet. 

„Ali moj je prijedlog da u ovoj godini lokalne samouprave moraju izdvojiti finansijska sredstva za odjeću, obuću, prevoz, užinu, za komplet udžbenike, kazao je Mehmed Mujić, saradnik za romska pitanja u Vladi TK.

Obrazovanje romske djece je, bez sumnje, jedan od glavnih izazova za djecu u svim zemljama regiona. Iz Udruženja ''Bolja budućnost'' ističu da će se održati i sastanci sa roditeljima, kako bi pokušali uticati na njihovu svijest i ukazati na potrebu školovanja djece, naročito djevojčica.

http://www.rtvslon.ba
Share This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,105,122 unikatnih posjeta
16.04.2021 11:00