| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


Ženska romska mreža obilježila Djurdjevdan
Ženska romska mreža obilježila Djurdjevdan

SARAJEVO - Ženska romska mreža "Uspjeh" organizirala je prigodan program u povodu najvećeg romskog praznika Đurđevdana.

 Manifestacija je održana u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, a medijima su se obratili predstavnice Ženske romske mreže Indira Bajramović, Melina Halilović, Snježana Mirković, te iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Milan Jovanović. 

Đurđevdan je praznik proljeća. Za Rome Đurđevdan je buđenje proljeća, kada su Romi kretali na put da bi zaradili. Bili su zanatlije, popravljali kišobrane, ogledali u dlan. Hodali su čitavo ljeto, spavali pod vedrim nebom, pored rijeke. Zastava simbolizira travu, i nebo. Vraćali su se u augustu kada slave aliđun. 
 
- Svi smo u problemima, ali su Romi u duplo većim problemima. Diskriminirani su, a pogotovu žene. Trebali bi zajedno da radimo na rješavanju tih problema, sami građani ne mogu rješavati te probleme, ali kao partneri u rješavanju tih problema su predstavnici institucija BiH - kazala je Bajramović. 

Halilović je predstavljajući žensku romsku mrežu "Uspjeh" kazala da su strateški ciljevi poboljšanje položaja Romkinja u društvu, njihovo političko učešće na svim nivoima vlasti, jačanje ženskog romskog aktivizma i promocija tradicije i kulture. Ova prva ženska romska mreža u BiH osnovana je 2010.godine i ima deset članica, ženskih udruženja. 
 
Također, obilježavanje će biti upotpunjeno bogatim kulturno-umjetničkim programom, nastupima grupe "Sar e Roma", kulturno umjetničkog društva "Romi", baletskim performansom, forum teatrom i predstavljanjem postavke umjetničkih djela mladih romskih slikara i umjetnika iz BiH. 
 
- Cilj manifestacije kao i svih udruženja je promocija romske kulture i tradicije koja je šarolika i razlikuje se od mjesta do mjesta, od zajednice do zajednice. Zainteresirani će imati priliku da vide kako se slavi Đurđevdan i koliko je zapravo bogata romska kultura i tradicija, dostojna jednog ovakvoga čina - naglasila je Snježana Mirković, iz Udruženja "Romska djevojka" iz Prnjavora. 
 
Šef Odjela za saradnju s nacionalnim manjinama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglica BiH Milan Jovanović je kazao kako je država prepoznala probleme Roma. 
 
- Romi u BiH su najbrojnija zajednica i po svim pokazateljima najugroženija nacionalna manjina u BiH - rekao je Jovanović i dodao kako je BiH sistemski uključena u rješavanju tih problema kroz strategiju i akcioni plan stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja, zapošljavanja, koje su esencijalni za svaku populaciju. 
 
Učesnici konferencije poželjeli su sreću i dobro zdravlje svim Romima i svim građanima BiH, uz poziv da se pridruže proslavi Đurđevdana. 
 
Prema podacima romskih organizaciji u BiH živi od 60.000 do 100.000 Roma. 
 
Obilježavanje romskog praznika Đurđevdana dio je implementacije projekta Ženske Romske mreže "Uspjeh" koji je finansijski podržava Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

(FENA)Share This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,184,017 unikatnih posjeta
26.09.2021 09:02