| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


˝Ov sasto! – Nek´ ste nam živi i zdravi!˝
˝Ov sasto! – Nek´ ste nam živi i zdravi!˝

Učenici IV razreda OŠ „Centar“, oni koji pohađaju izbornu nastavu Religijske kulture, u svom razredu dočekali neobične goste. 

Zahvaljujući učiteljicama i menadžmentu škole, te Indiri Bajramović, uspostavljena je saradnja sa Udruženjem žena Romkinja „Bolja budućnost“ iz Tuzle. Naime, u ovom periodu predviđeno je učenje o nacionalnim manjinama u BiH, pa su učenici o Romima mogli čuti iz prve ruke, od tete Larise i teta Naze. 

Umjesto uobičajenog, očekivanog časa, djeci se danas pružila jedinstvena prilika da nova znanja i iskustva steknu uz pjesmu, ples, živopisnu tradicionalnu nošnju i romski jezik izvornih govornika. 

Saznali su, tako, da Romi svoj kruh zarađuju baveći se raznim zanatima: pletarskim, kovačkim, kotlarsko – kalajdžijskim, ali i džambaskim poslom i mečkarenjem. Ipak, najzanimljivija je bila prezentacija jednog od poznatih romskih načina zarade: gatanja. S velikim zanimanjem desetogodišnjaci su slušali legende o Romima i priče o običajima proslave romskih praznika: Blagovijesti, Đurđevdana, Vasilice i Aliđuna. 

Još jedan značajan datum u romskoj historiji upravo se bliži: Međunarodni dan Roma. Ustanovljen je u Londonu 8. aprila 1971. godine, kada je održan Prvi svjetski kongres Roma. Na njemu je usvojen naziv Rom, priznata romska zastava i romska himna. 

Na zastavi je plavom bojom predstavljeno nebo, kao simbol slobode, bezgraničnog prostranstva i života pod vedrim nebom, bez krova nad glavom. Zelenom bojom je predstavljena trava, put, drum, kao simbol života koji je obilježen stalnim putovanjem, na putu bez granica koji je uvijek „otvoren“ Romima. I na kraju, crveni točak predstavlja simbol stalnog kretanja i života na točkovima.

Možda niste znali, ali pod romskom zastavom nikada nije vođen niti jedan rat.

 

Izvor: tuzlarije.net Share This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,184,025 unikatnih posjeta
26.09.2021 09:17