| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


Izgradjena kanalizaciona mreza u romskom naselju u MZ Kiseljak

Iako su godinama mještani Romskog naselja u mjesnoj zajednici Kiseljak živjeli s problemom otvorene kanalizacije, prilikom prošlogodišnjih poplava situacija je kulminirala kada su zbog velike količine padavina fekalije počela da se izlijevaju na cestu. Nemogućnost priključenja na kanalizacionu mrežu, te nezainteresovanost lokalnih vlasti uticali su na zdravlje stanovnika ovog naselja, a posebno na djecu. Od ove godine, a zahvaljujući prvenstveno organizaciji Care internacional Balkans, te Udruženju Romkinja „Bolja budućnost“ izgrađena je kanalizuaciona mreža, a uskoro bi svih 36 kuća u naselju trebalo biti priključeno na kanalizacioni sistem. Lokalne nevladine zajednice od međunarodne organizacije dobile su zadatak da identificiraju gorući problem u svojoj zajednici i da uz podršku općina riješe taj problem.

„Mi smo odlučili da riješimo taj problem, zato što je kanalizacija direktno proticala kroz naselje. Tu živi dosta starih i bolesnih osoba, dosta djece i iz razloga jer znamo koliko to može biti zarazno za malu djecu koja se igraju na polju“, kazala je Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“.

Projekat je vrijedio 9.000 eura i sav novac usmjeren je na izgradnju kanalizacione mreže u dužini od 150 metara, a urađen je u saradnji sa Gradom Tuzla. Koliko on znači mještanima kazali su i sami.

„Nikad nismo imali kanalizaciju, već vanjske wc-ove, neko je ima septičku jamu, ali ona se nije dovozila, već je ponovo završavala u kanalu koji je proticao ispod kuća. Sada više nemamo nikakve brige i ne možemo opisati sreću zbog toga“, kazao je Salko Muratović, stanovnik MZ Kiseljak.Share This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,183,877 unikatnih posjeta
26.09.2021 05:51