| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


Obiljezen romski praznik Aliđun
Obiljezen romski praznik Aliđun

Romi od drugog do petog avgusta obilježavaju Aliđun, praznik koji predstavlja prekretnicu ljetnog perioda. U ovom periodu sumiraju uspjehe i neuspjehe te počinju pripreme za zimu.

Podaci nevladinog sektora kažu da su Romi najbrojnija manjinska populacija na području Bosne i Hercegovine, a na području našeg kantona trenutno živi oko 15 hiljada Roma. O njihovoj tradiciji vrlo malo se zna. Romski narod je nomadski te zbog tradicije i načina života za njih postoje dva godišnja doba – ljeto i zima. Ljeto za Rome počinje 6. maja kada slave Đurđevdan, i završava 2. avgusta, kada slave Aliđun.

„ Na šesti maj u avgustu se nadovezuje ovaj praznik Aliđun kada su se Romi vraćali sa putovanja, i svi koji su bili negdje i išli da zarade i koji su dobro prošli i oni koji i nisu, uglavnom su se okupljali i proslavljali to što su zaradili, “ kazala je Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ Tuzla.

Aliđun se proslavlja od drugog do petog avgusta i Romi sa svojom porodicom, putnicima i gostima slave ovaj praznik. Ove godine Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Tuzla organizovat će obilježavanje Aliđuna na jednom od lokalnih izletišta sa korisnicima i gostima koji svakodnevno podržavaju rad udruženja i ove manjinske populacije. Iako bi trebali slaviti svoje najveće praznike, romska populacija na području Tuzlanskog kantona susreće se sa mnogim problema. Većina Roma nema osnovne uslov za život, počevši od obrazovanja uprkos tome što je ostvaren veliki napredak u njihovom institucionalnom školovanju i sticanju kvalifikacija za određena zanimanja. Tako je u osnovnim školama TK prisutna pozitivna diskriminacija kada je riječ o ovoj populaciji te se kao stimulativna mjera za obrazaovanje Roma, za pohađanje nastave nabavljaju besplatni školski udžbenici.

„Problem je i zdravstvo i zapošljavanje i obrazovanje i stanovanje. Upravo ova četiri segmenta koja se tiču akcionih planova, oni su upravo izabrani kao takvi, kao prioriteni problemi te se vežu jedan za drugi, “ dodala je Bajramovićka.

Zbog jako lošeg ekonomsko-socijalnog statusa Romi su najbrojnija kategorija koja se obraća za pomoć Centru za socijalni rad Tuzla. Situacija se naročito pogoršala kada su tokom prošlogošnjih poplava i klizišta, pogođena i romska nasleja. Iako na nivou Grada Tuzla ne postoji Lokalni akcioni plan za rješavanje problema Roma niti strategija s istim ciljem, kroz Budžet Grada Tuzla godišnje se izdvaja 40.000 KM za učešće u realizaciji Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma. Također, iz Budžeta grada svake godine obezbijeđena su novčana sredstva za zdravstvene markice za romsku populaciju.

Izvor: RTV Slon

 Share This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,183,871 unikatnih posjeta
26.09.2021 05:45