| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


U TK upisano 50 prvačića romske nacionalnosti
U TK upisano 50 prvačića romske nacionalnosti

Besplatne udžbenike dobila djeca u Tuzli i Gračanici

Tuzlanski kanton prednjači kada je u pitanju obrazovanje Roma. Ministarstvo obrazovanja i mnogobrojna udruženja Roma, svakodnevno ulažu napore na povećanju broja školovanju Roma. Besplatne udžbenike dobila su djeca u Tuzli i Gračanici. U osnovne škole u Tuzlanskom kantonu ide oko 800 romske djece.

U srednjim školama ih je 130, dok ih sedam ide na fakultet. Ove godine u osnovne škole na području Tuzlanskog kantona upisano je 50 Roma. Federalno ministarstvo obrazovanja je za odlične učenike osnovnih škola osiguralo jednokratnu pomoć od 490 KM.

Srednjoškolci odlikaši će dobiti po 640 KM. Uskoro će pomoć dobiti i studenti. Njima će biti podijeljeno po dvije hiljade maraka. Djeca osnovnih škola iz Gračanice i Tuzle dobit će besplatne udžbenike. Ove općine su u svojim budžetima planirale novac za te namjene. Sve ovo dokazuje da naš kanton najbolje provodi Akcioni plan o uključivanju Roma u obrazovanje. Menadžmenti u školama u TK-u uglavnom smatraju da su osigurani adekvatni uvjeti za školovanje djece iz romske populacije. Analize govore da iako žive u teškim uvjetima, djeca iz romskih porodica postižu natprosječne rezultate.

 

IZVOR: TIP.BAShare This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,183,986 unikatnih posjeta
26.09.2021 07:49