| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


Romi oboljeli od tuberkuloze imaju pravo na besplatno liječenje
Romi oboljeli od tuberkuloze imaju pravo na besplatno liječenje

Veoma mali broj Roma u BiH ima pristup sistemu zdravstvene zaštite. Zbog toga se već godinu dana na području Federacije provodi projekat otkrivanja tuberkuloze kod pripadnika romske populacije, s ciljem da im se pruži adekvatna zdravstvena zaštita.

Tuberkuloza je zarazna bolest i najčešće se javlja kao tuberkuloza pluća, ali ponekad zahvata i centralni nervni sistem, krvotok, limfni i genitalni sistem, kao i kosti i zglobove.

Uduženje žena Romkinja „Bolja Budućnost“ iz Tuzle ima četiri terenska radnika koji obilaze romske zajednice u Tuzlanskom kantonu, kako bi sa stanovnicima ovih zajednica razgovarali o tuberkulozi, načinima prevencije i liječenja. U projekat su uključeni i medicinski tehničari čiji je zadatak da testiraju stanovništvo kako bi se ustanovilo da li ima zaraženih osoba. Do sada su na ovaj način pronađene 64 oboljele osobe.

„Jako je važno da svi oni koji budu pronađeni kao oboljeli od tuberkuloze imaju besplatno liječenje, ne moraju imati ni zdravstveno osiguranje. Znači tretman je besplatan, kao i boravak u bolnici i svi lijekovi“, ističe predsjednica Udruženja žena Romkinja „Bolja Budućnost“ Tuzla Indira Bajramović.

Neki od razloga zbog kojih su Romi isključeni iz sistema zdravstvene zaštite su ti što mnogi od njih nemaju osnovne lične dokumente, niti posao koji bi im obezbijedio zdravstvenu zaštitu. Siromašniji pripadnici ove populacije obično žive u lošim higijenskim uslovima, zbog čega su skloniji obolijevanju od tuberkuloze.

„Tuberkuloza je zarazna bolest koja se širi u zajednici ukoliko se ne poduzmu mjere prevencije odnosno sprečavanja širenja, tako dajedna zaražena osoba može zaraziti 10 do 15 drugih osoba. Prema tome, jako je bitno na vrijeme otkriti osobe koje su zaražene i započeti liječenje“, kaže specijalista porodične medicine dr. Senada Selmanović.

Najbolja prevenicija ove bolesti je BCG vakcinacija, koja je po Zakonu o obaveznoj imunizaciji Bosne i Hercegovine, obavezna po rođenju. Vakcinacijom se, ističu ljekari, izbjegava milijarna tuberkuloza i meningitis kod djece.

 Share This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,183,903 unikatnih posjeta
26.09.2021 06:06