| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


Kafa sa Ernesom Mešić i mnogim drugim uspijesnim zenama Tuzle
Kafa sa Ernesom Mešić i mnogim drugim uspijesnim zenama Tuzle

Sa moderatoricom Amrom Ekmečić  zajedno ćemo ponuditi odgovore na postavljena pitanja, te dati prostor za promišljanje o vrijednostima i obavezama koje žena treba da ima u odnosu prema državi u kojoj boravi i čije zakone poštuje, a u kojoj nema priliku učestvovati u procesima odlučivanja i donošenja zakona.

Poražavajući su podaci o prisutnosti, tačnije neprisutnosti žena u institucijama u kojima se kroji i piše sudbina sviju nas. Na Lokalnim izborima 2008. godine samo je 14,9% žena izabrano na bilo koju od rukovodećih pozicija. U Federaciji BiH izabrana je samo 1 načelnica opštine/općine i 77 načelnika.  U Republici Srpskoj izabrane su samo 3 načelnice i 59 načelnika. U tročlanom predsjedništvu  Bosne i Hercegovine  do sada nije bila ni jedna žena. Niti jedna stranka u BiH nema ženu za predsjednicu  i  niti jedna vlada u BiH nikada nije imala premijerku. Na posljednjim lokalnim izborima na teritoriji cijele BiH žene su dobile samo četiri najviše pozicije – načelnice općina!

Sve su ovo razlozi zbog kojih su Udruženje INFOHOUSE i Fondacija CURE pokrenule inicijativu Osnaživanja političke uloge žene „101 razlog za ženu na lokalnim izborima“, a uz podršku Centri Civilnih Inicijativa.  Kroz ulične akcije, javne debate,  te medijsku kampanju radimo na  ohrabrivanju i povećanju broja žena i ženskih „glasova“ u političkom životu 11 opština, a time i na pozicioniranju žene i kao donositeljice odluka u društvu, koristeći medije i promotivne aktivnosti kao glavne motivatore izlaznosti žena na izbore u Travniku, Mostaru, Trebinju, Bijeljini, Istočnoj Ilidži, Foči, Livnu, Tuzli, Zenici, i Sarajevu.Share This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,183,932 unikatnih posjeta
26.09.2021 06:20