| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama
16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama

Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" Tuzla u saradnji sa ženskom romskom mrežom "Uspjeh" i partnerstvu sa CARE International Balkans  povodom 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama pokreće kampanju s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti rodno zasnovanog nasilja.

Kampanja 16 dana aktivizma se koristi kao organizaciona strategija širom svijeta od strane pojedinaca i grupa, kao poziv na eliminaciju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama. Kampanja počinje 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava.

Poražavajući su podaci da svaka peta odrasla žena, tokom svog života, bar jednom bude žrtva fizičkog nasilja, dok svaka deseta žena  bude žrtva seksualnog nasilja.

Podaci najnovijeg istraživanja pod nazivom “Rasprostranjenost i karakteristike nasilja prema ženama u BiH” su pokazali da je psihičko nasilje najrasprostranjenije, s ukupnom stopom prevalencije od 42%, dok iza njega slijedi fizičko nasilje od 24%.

Seksualno nasilje doživjelo je tokom odraslog života 6% žena. Ovim istraživanjem utvrđen je i podatak da je najšire rasprostranjeno nasilje koje nad ženama vrše njihovi sadašnji ili bivši partneri, jer su oni počinitelji u 72% slučajeva. Mlade žene su više izložene nasilju nego starije, ali nasilja nisu pošteđene niti žene sa invaliditetom kao ni žene slabijeg zdravlja.Share This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,184,034 unikatnih posjeta
26.09.2021 09:26