| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


Medjunarodni upravni komitet Dekade ukljucenja Roma
Medjunarodni upravni komitet Dekade ukljucenja Roma

U Sarajevu je u periodu 29-30.09.2014 godine održan 27. sastanak Međunarodnog upravnog komiteta Dekade uključenja Roma 2005-2015.

Ovaj dvodnevni sastanak otvorio je Damir Ljubić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH i nacionalni koordinator za rješavanje problema Roma u BiH za period 2013-2015. godina.

Ljubić je prisutne informisao o djelovanju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u vezi sa rješavanjem problema Roma, kao najbrojnije manjinske populacije u BiH.

Podsjetio je da BiH predsjedava Dekadom uključenja Roma od 1. jula 2014. do septembra 2015. godine.

"Svima nam je cilj da pomognemo romskoj populaciji u BiH u njihovom bržem socijalnom uključivanju i unapređenju njihovih životnih uvjeta", kazao je Ljubić.

Kako je rekao, Ministarstvo koristi sve domaće i međunarodne instrumente kako bi unaprijedilo ljudska prava svih građana BiH, posebno osjetljivih kategorija, kakve su nacionalne manjine, a naročito Romi.

Na rješavanju problema Roma djeluje i Odbor za Rome pri Vijeću ministara BiH, koji je formiran 2002. godine kao savjetodavno i koordinirajuće tijelo.

"Mi implementiramo ono što se nalazi u Nacionalnoj strategiji za rješavanje problema Roma", izjavila je novinarima predsjedavajuća Odbora Indira Bajramović.

Smatra da bi se Nacionalni akcioni plan za stambeno zbrinjavanje, zdravstvenu zaštitu, zapošljavanje i obrazovanje Roma trebao "spustiti" na lokalni nivo.

"Vjerujemo da bi akcioni planovi više efekta imali na lokalnom nivou. Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti vidjeti zaposlene i Rome koji će imati krov nad glavom, ali i da će veliki broj njih i njihove djece biti obuhvaćen sistemom zdravstvene zaštite", dodala je Bajramović.

Dekadu uključenja Roma i njen cilj - socijalno-ekonomsko uključenje Roma u društvo podržava i Evropska unija (EU).

Izvor: http://www.klix.ba/Share This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,183,878 unikatnih posjeta
26.09.2021 05:51