| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


Ekonomska stabilnost žena Romkinja
Ekonomska stabilnost žena Romkinja

Ekonomska stabilnost žena ključna je u savremenom društvu posebno kada je riječ o ženama koje pripadaju marginaliziranim grupama. S ciljem ekonomskog osnaživanja žena Romkinja u Tuzli je danas održan edukativni sastanak na kojem su žene Romkinje mogle naučiti kako od ideje doći do vlastitog biznisa. 

Udruženje žena Romkinja „ Bolja budućnost „ Tuzla već nekoliko godina u saradanji sa Care International i Američkom ambasadom u BiH,  provodi projekat „ Ekonomsko osnaživanje žena Romkinja u TK“. Kroz edukativna predavanja do sada je prošlo više od 300 žena, a vlastiti biznis do sada je uspješno pokrenulo 90 žena Romkinja na području cijele BiH.  

„ Ovaj projekat bi mnogo doprinjeo našim ženama Romkinjama koje bi pronašle svoj biznis u nekom od poslova. Na taj način one bi imale mogućnost da daju svoj doprinos i postignu neke rezulate.“, istakla je Zula Džafić iz Kiseljaka. 

Žene Romkinje danas su imale mogućnost upoznati se sa osnovama biznisa, kako od ideje napraviti konkretnu stvar i na koji način se može pokrenuti vlastiti biznis, koji će njima i njihovoj porodici omogućiti ekonomsku stabilnost.U skorije vrijeme planirano je i otvaranje zadruge putem koje će moći prodavati svoje proizvode. 

„ Pošto smo prošle godine pokrenule prvu žensku zadrugu u BiH u Maji Kravici, to ćemo probati i ovdje u Tuzli da osnujemo prvu romsku žensku zadrugu, gdje će žene koje pokrenu svoj biznis moći legalno prodavati svoje proizvode.“, navodi Dubravka Kovačević projekt menadžerica CARE International.

Žene koje su do sada prošle kroz ovaj vid ekukativnih projekata, finansijsku stabilnost postigle su kroz stakleničku proizvodnju,  uzgoj peradi te usluge šivanja. 

 

(rtv slon)Share This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,183,981 unikatnih posjeta
26.09.2021 07:44