| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


"Prevencija nasilja u porodici i očuvanje reproduktivnog zdravlja Romkinja na području općine Tuzla".
"Prevencija nasilja u porodici i očuvanje reproduktivnog zdravlja Romkinja na području općine Tuzla".

Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" Tuzla organiziralo je danas u Tuzli okrugli sto u okviru projekta "Prevencija nasilja u porodici i očuvanje reproduktivnog zdravlja Romkinja na području općine Tuzla". 

Cilj okruglog stola jeste unapređenje svijesti Romkinja o važnosti preventivnih ginekološkh pregleda i pregleda dojki te prevencija nasilja u porodici. 

- Uvidjeli smo da Romkinje sve više dolaze u naše udruženje i zanimaju se za ginekološke preglede i preglede dojki. Oko 40 žena koje su izvršile preglede, gotovo 50 posto od tih pregleda nisu bili uredni. Zato smo se odlučili na provođenje ovog projekta - izjavila je predsjednica Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" Indira Bajramović.

Kazala je da je ovim projektom obuhvaćeno 50 Romkinja, od koji će 25 izvršiti ginekološki pregled, a 25 pregled dojki, te će s ovom aktivnošću početi od jula. 

- S ovom vrstom pregleda podržavaju nas doktorice Lejla Mešalić i Amila Halilčević, koje surađuju s nama više od dvije godine - istaknula je Bajramović. 

- Čast mi je što sam uključena u ovaj projekt, gdje ću pružiti ginekološke usluge Romkinjama i time unaprijediti reproduktivno zdravlje. Mi ćemo napraviti i jedan presjek, uvidjeti kakva je situacija reproduktivnog zdravlja ovih žena - izjavila je primarijus u Službi za zaštitu žena Doma zdravlja Tuzla dr. Lejla Mešalić. 

Navela je da je u okviru ginekoloških pregleda za Romkinje predviđeno i savjetovanje o planiranju porodice, kontracepciji, reproduktivnom zdravlju, kolposkopiji, papa testu i transvaginalnom ultrazvuku. 

Aktivna učesnica ovog projekta je i specijalistica radiologije u Domu zdravlja Tuzla dr. Amila Halilčević. 

- Zadovoljstvo mi je što sam aktivna učesnica i dio ovog projekta, gdje ću učestvovati u pregledu grudi kod Romkinja. Tako ćemo doprinijeti očuvanju njihovog zdravlja, jer znamo koliko je karcinom dojke oboljenje koje je sve češće prisutno među nama - naglasila je Halilčević. 

Također, danas je najavljeno da će u okviru ovog projekta za Romkinje biti organizirane dvije radionice o podizanju svijesti o važnosti reproduktivnog zdravlja, te dvije radionice o prevenciji nasilja u porodici.

(tuzlarije.net - FENA) 
Share This News
Social Sharing: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


1,183,815 unikatnih posjeta
26.09.2021 05:04