| Izgubljena lozinka
Korisnik:  Lozinka:  
UŽR Bolja Budućnost
Translate this page
langthis!
Izbornik
Posljednji klipovi
Donatori
CARE

World Vision Internacional

Global Fund for Woman

Fond otvoreno društvno BiH

Statistika reklame
Posljednje slike
Pratite nas na:


Izgradjena kanalizaciona mreza u romskom naselju u MZ Kiseljak

Iako su godinama mještani Romskog naselja u mjesnoj zajednici Kiseljak živjeli s problemom otvorene kanalizacije, prilikom prošlogodišnjih poplava situacija je kulminirala kada su zbog velike količine padavina fekalije počela da se izlijevaju na cestu. Nemogućnost priključenja na kanalizacionu mrežu, te nezainteresovanost lokalnih vlasti uticali su na zdravlje stanovnika ovog naselja, a posebno na djecu. Od ove godine, a zahvaljujući prvenstveno organizaciji Care internacional Balkans, te Udruženju Romkinja „Bolja budućnost“ izgrađena je kanalizuaciona mreža, a uskoro bi svih 36 kuća u naselju trebalo biti priključeno na kanalizacioni sistem. Lokalne nevladine zajednice od međunarodne organizacije dobile su zadatak da identificiraju gorući problem u svojoj zajednici i da uz podršku općina riješe taj problem.


Dodjela nagrada osnovnim skolama

UŽR "Bolja budućnost" je na svečanosti obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika, u Tuzli 05.11.2015 godine objavilo i dodjelilo nagrade za najbolje likovne radove učenika/ca osnovnih škola na TK na temu na to kako oni vide romsku zajednicu generalno, svoje romske prijatelje u obrazovanju, slučajeve diskriminacije , pozitivne priče.


Obiljezen Svjetski dan romskog jezika
Obiljezen Svjetski dan romskog jezika

Od sedamnaest nacionalnih manjina koliko ih je registrovano u BiH, najbrojnija je skupina romskog naroda.Jezik kojim službeno govore, kada je u pitanju naše govorno područje, je romsko-bosanski.
“Samo 2 do 3 % romske populacije govori romski jezik, dok ih od 20 do 30 % razumije, ali ga ne govori tečno.Navedeni podaci samo su alarm da se polako gubi romski identitet”, navela je Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja“ Bolja budućnost“ Tuzla.
Kroz uvođenje i izučavanje romskog jezika u obrazovnom programu, ali i realizaciom ostalih projekata, ovakvo stanje trebalo bi što prije promijeniti, dodala je Bajramović,
Ovom prilikom upriličen je prigodan kulturno zabavni program, u okviru kojeg su učenici osnovnih škola pripremili izložbu likovnih radova, prepričavali književna djela pisana na romskom jeziku te se informisali o romskoj kulturi i tradiciji.
(RTV7)


JAVNI POZIV OSNOVNIM ŠKOLAMA NA TUZLANSKOM KANTONU
JAVNI POZIV OSNOVNIM ŠKOLAMA NA TUZLANSKOM KANTONU

Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” Tuzla objavljuje javni poziv za učešće u izradi likovnih radova za učenike/ce osnovnih škola na području Tuzlanskog kantona.

Učenici/e mogu raditi likovne radove slobodnog izbora sa akcentom na to kako oni vide romsku zajednicu generalno, svoje romske  prijatelje u obrazovanju, slučajeve diskriminacije , pozitivne priče.

Likovni radovi učenika/ca će biti predstavljeni na izložbi koja se planira organizovati povodom 5. Novembra , svjetskog dana romskog jezika u Bosanskom kulturnom centru gdje će se održati kulturno-umjetnička manifestacija.

Najbolji radovi biti će nagrađeni te će nagrade biti uručene na manifestaciji predstavnicima/cama škole i to ; I nagrada- Računar, II nagrada- digitalni foto aparat i III nagrada-Vaučer za kupovinu kancelarijskog materijala. Nagrade su namjenjene za potrebe škole iz kojih nagrađeni radovi dolaze.

 

Sve zainteresovane likovne sekcije ali i ostali učenici/ce svoje radove mogu slati na sljedeću adresu poštom ili lično :

 

Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” Tuzla

Meše Selimovića 85, 75000 Tuzla , BiH

 

Rok za slanje radova je 21.10.2015 godine.

 

Za sve dodatne informacije o ovom javnom pozivu slobodno nas kontaktirajte putem telefona: 035 298 001, putem e-mail: uzrbb@yahoo.com, kontakt osoba Larisa Kovačević.

 


Nedelja bore protiv tuberkoloze
Nedelja bore protiv tuberkoloze

S ciljem podizanja svijesti, promjene stavova, mišljenja i ponašanja u odnosu na TBC-a naše udruženje je u sklopu projekta "Dalje jačanje DOTS strategije u BiH" podržanom od Globalnog fond kroz UNDP organizovalo uličnu akciju na kojoj su terenski radnika našeg centra sa svojim sugrađanima/kama razgovarali na ovu temu. Ulična akcija je održana u Tuzli 16.09.2015 godine u sklopu nedelje borbe protiv tuberkoloze.


1,223,307 unikatnih posjeta
06.12.2021 12:51